Jednoduchý okurkový salát

S okurkovým salátem nikdy nepřijdete nevhod. Nyní stále ještě můžete využít okurky z vlastní či babiččiny zahrádky. Nákup okurek v obchodech, který je vlastně celoroční, umožňuje přípravu tohoto salátu kdykoli během roku.  Z hlediska tradiční čínské medicíny má okurka tepelný účinek ochlazující (+ močopudná), koriandr neutrální až ochlazující (+ protinadýmavý), jarní cibulka zahřívající (uvolňuje plíce a žaludek), citron studený (vylučuje horko), citronová kůra neutrální až teplý (vysušuje chladné hleny), olivový olej ochlazující (zvlhčuje a zabraňuje zánětům), olej z vlašských ořechů zahřívající (posiluje jang ledvin), pepř zahřívající až horký (posiluje jang, vylučuje napadení chladem), sůl ochlazující (proti zánětům, podporuje močení). Na základě těchto informací můžete zvážit, kolik které potraviny podle ročního období do salátu přidat ( např. v zimě lépe více pepře a olej z vlašských ořechů).

Tento univerzální salát má svěží chuť, která je výborně hodí k jakémukoli masu, rybám nebo grilovaným jehněčím žebírkům.  Když zbyde, chutná dobře i druhý den. Svojí chutí je perfektní ke každému grilování. 

Počet porcí: 
6
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1.5
kus
velká salátová okurka
4
kus
jarní cibulka
2
kávová lžička
čerstvý nasekaný koriandr
4
polévková lžíce
čerstvá šťáva z citrónu
4
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
nebo olej z vlašských ořechů či jiný
1
kávová lžička
citrónová kůra
strouhaná
neznámé
sůl
pepř
čerstvě namletý
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Nakrájejte okurku na tenké plátky (ideálně použijte nějaké struhadlo) a vložte do mísy. 
Poté nakrájejte jarní cibulku, nasekejte koriandr a nastrouhejte citrónovou kůru. Nemusím psát, že z bio citrónů, že? 
Smíchejte cibulku, koriandr, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, olivový olej, mletý pepř a sůl. Vše posléze nalejte na okurku do mísy, kde vše jemně spojte dohromady. 
Salát můžete nechat proležet přes noc v lednici - některé chutě se více rozloží. Nicméně za sebe hlasuji za variantu: připravit a sníst :-)

Pozn. Originální recept navrhuje extra panenský olivový olej. Já bych zkusila i další oleje, které ráda do salátů přidávám. Námi nejvíc oblíbený “salátový” olej je dýňový. Ten by ale mohl celkovou chuť změnit, proto zkuste olej z vlašských ořechů (mimo jiné podporuje mozkovou činnost) nebo úžasný lněný olej, jehož obsah omega-3 mastných kyselin je v rostlinné říši bezkonkurenční!!! 
Uvedený počet porcí se odvíjí od toho, jakým způsobem salát použijete - berte tedy můj údaj jen jako orientační :-)
Původní recept jsem trochu upravila - posypáním nakrájené okurky solí a jejím hodinovým odležením dosáhneme toho, že okurka pustí vodu. Ano, většina použité soli bude opláchnuta, ale co tímto postupem získáme? Spousta pozitivních látek “odteče” se šťávou z okurky. O sníženém obsahu vitamínu C (nejvíce ho je v okurce hned po nakrájení) ani nemluvím. Takže za mě je “suchá” okurka výživový nesmysl, jehož přípravou zbytečně ztrácíme čas.

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
0
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
http://www.thepaleomom.com/2012/07/recipe-simple-cucumber-salad.html
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés