-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Miluji červenou řepu v jakékoli formě a o všech kozích sýrech ani nemluvím. Tudíž mi kombinace obou přijde nadpozemsky chutná. Jasně, je tu pár zarputilců, kteří mají něco proti kozím výrobkům. To nebudeme rozebírat… My ostatní si vyhrneme rukávy a zkusíme vyrobit tento chutný koláč :-)
Ale dobrá, mohou se zapojit i ostatní a nahradit kozí sýr třeba fetou, mascarpone nebo ricottou.
Připravme se na to, že tento recept nepatří mezi rychlé a není určen kuchařům začátečníkům ;-)
Počet porcí:
8
porce
Ingredience:
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | kus | červená řepa | zhruba 400g |
30 | gram | máslo | nesolené |
1 | polévková lžíce | olivový olej | |
2 | kus | červená cibule | jemně nakrájená |
60 | mililitr | balsamico ocet | |
2 | kávová lžička | tymián | lístky i větvičky |
1 | kávová lžička | cukr | |
150 | gram | kozí sýr | měkký |
2 | kus | vejce | |
150 | mililitr | smetana na šlehání | |
0.5 | kávová lžička | muškátový oříšek | čerstvě nastrouhaný |
250 | gram | zakysaná smetana | |
1 | kávová lžička | konzervovaný křen | |
2 | kávová lžička | dijonská hořčice | |
1 | polévková lžíce | citronová šťáva | |
těsto | |||
200 | gram | hladká mouka | druh podle vaší preference |
100 | gram | máslo | chlazené, krájené |
1 | kávová lžička | tymián | lístky |
Postup přípravy:
- Vložte řepu do pánve se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírné plameni či středně nízké teplotě. V případě potřeby přidejte vodu a duste 1 hodinu do měkka. Pak vodu slijte a řepu propláchněte studenou vodou. Nechte vychladnout. Oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Odložte stranou.
- Mezitím vložte mouku, máslo, tymián a špetku soli do kuchyňského robotu a mixujte, dokud směs nepodobá strouhance. Přidejte 60 ml chladné vody, pak pokračujte, až se směs spojí v kouli. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout po dobu 30 minut. Lehce vymažte formu na koláč (průměr asi 30 cm). Na lehce pomoučený povrch, naneste těsto asi 5 mm silné. 15 minut nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180°C. Podložte na těsto pečící papír, zatěžkáme talířem např. s nevařenou rýži. Pečte 10 minut. Odstraňte talíř a papír. Pak ještě pečte asi 5 minut, dokud není těsto suché a zlatavé.
- Rozehřejte máslo na pánvi na mírném plameni. Přidejte cibuli a lžičku soli, a potom vařte za občasného míchání po dobu 6-8 minut do změknutí. Přidejte řepu, ocet, tymián a cukr, pak vařte za stálého míchání po dobu 5 minut nebo do zhoustnutí. Rozetřete směs červené řepy na koláč a nadrobte navrh sýr.
- Vymíchejte vejce, smetanu na šlehání a muškátový oříšek, pak vlijte na koláčový základ. Poházejte tymiánem a pečte 35 minut.
- Zkombinujte kysanou smetanu, křen, hořčici, citrónovou šťávu a nechte uležet. Tuto křenovou omáčku nechte v chladu až do servírování.
- Nakrájejte koláč na díly a podávejte teplé nebo studené s připravenou křenovou omáčkou.
foto: Ben Dearnley
Doba na přípravu:
70
Doba vaření:
125
Zdroj:
http://www.taste.com.au/recipes/26858/beetroot+and+goats+cheese+tart
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.