Koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Miluji červenou řepu v jakékoli formě a o všech kozích sýrech ani nemluvím. Tudíž mi kombinace obou přijde nadpozemsky chutná. Jasně, je tu pár zarputilců, kteří mají něco proti kozím výrobkům. To nebudeme rozebírat… My ostatní si vyhrneme rukávy a zkusíme vyrobit tento chutný koláč :-)
Ale dobrá, mohou se zapojit i ostatní a nahradit kozí sýr třeba fetou, mascarpone nebo ricottou. 
Připravme se na to, že tento recept nepatří mezi rychlé a není určen kuchařům začátečníkům ;-)

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
kus
červená řepa
zhruba 400g
30
gram
máslo
nesolené
1
polévková lžíce
olivový olej
2
kus
červená cibule
jemně nakrájená
60
mililitr
balsamico ocet
2
kávová lžička
tymián
lístky i větvičky
1
kávová lžička
cukr
150
gram
kozí sýr
měkký
2
kus
vejce
150
mililitr
smetana na šlehání
0.5
kávová lžička
muškátový oříšek
čerstvě nastrouhaný
250
gram
zakysaná smetana
1
kávová lžička
konzervovaný křen
2
kávová lžička
dijonská hořčice
1
polévková lžíce
citronová šťáva
těsto
200
gram
hladká mouka
druh podle vaší preference
100
gram
máslo
chlazené, krájené
1
kávová lžička
tymián
lístky
Postup přípravy: 
  • Vložte řepu do pánve se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírné plameni či středně nízké teplotě. V případě potřeby přidejte vodu a duste 1 hodinu do měkka. Pak vodu slijte a řepu propláchněte studenou vodou. Nechte vychladnout. Oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Odložte stranou. 
  • Mezitím vložte mouku, máslo, tymián a špetku soli do kuchyňského robotu a mixujte, dokud směs nepodobá strouhance. Přidejte 60 ml chladné vody, pak pokračujte, až se směs spojí v kouli. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout po dobu 30 minut. Lehce vymažte formu na koláč (průměr asi 30 cm). Na lehce pomoučený povrch, naneste těsto asi 5 mm silné. 15 minut nechte vychladnout.
  • Předehřejte troubu na 180°C. Podložte na těsto pečící papír, zatěžkáme talířem např. s nevařenou rýži. Pečte 10 minut. Odstraňte talíř a papír. Pak ještě pečte asi 5 minut, dokud není těsto suché a zlatavé.
  • Rozehřejte máslo na pánvi na mírném plameni. Přidejte cibuli a lžičku soli, a potom vařte za občasného míchání po dobu 6-8 minut do změknutí. Přidejte řepu, ocet, tymián a cukr, pak vařte za stálého míchání po dobu 5 minut nebo do zhoustnutí. Rozetřete směs červené řepy na koláč a nadrobte navrh sýr. 
  • Vymíchejte vejce, smetanu na šlehání a muškátový oříšek, pak vlijte na koláčový základ. Poházejte tymiánem a pečte 35 minut.    
  • Zkombinujte kysanou smetanu, křen, hořčici, citrónovou šťávu a nechte uležet. Tuto křenovou omáčku nechte v chladu až do servírování. 
  • Nakrájejte koláč na díly a podávejte teplé nebo studené s připravenou křenovou omáčkou.

foto: Ben Dearnley

Doba na přípravu: 
70
Doba vaření: 
125
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
http://www.taste.com.au/recipes/26858/beetroot+and+goats+cheese+tart
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés