Losos na špenátovém lůžku

Dnešní velmi jednoduchý recept patří mezi naše nejoblíbenější. Čerstvý špenát je dnes všeobecně dostupný (stejně tak většina ostatních surovin) a tak jediným problémem je koupit kvalitního lososa. ?!?!? "Kvalitního lososa? Copak není dostupný v každém obchodě?" Ano, ale není losos jako losos... Většina (odhaduji 99%) lososů na našem trhu pochází z tzv. aquakultur ze Skandinávie (především z Norska), kde jsou lososi chováni v sádkách a krmeni směsmi ze sóji (geneticky modifikované), rybí moučky a dalších levných surovin. Losos z aquakultur obsahuje jen zlomkové množství Omega-3 mastných kyselin, méně bílkovin a více tuku. Je navíc plný polychlorovaných bifenylů (PCB), pesticidů, herbicidů a dalších, pro nás nebezpečných látek. Oproti tomu maso aljašského lososa z volného odchytu je plné Omega-3 mastných kyselin, má více bílkovin, je prosté PCB a asi jediným mínusem je obsah rtuťi. Pokud budete mít možnost vybrat si mezi těmito dvěmi možnostmi, neváhejte a kupte lososa z volného odchytu. Kilo tohoto lososa Vás vyjde o 50-100% dráž, ale chuť je nesrovnatelná! Pokud máte ve svém okolí místo, kde se dá aljašský losos z volného odchytu (také se někdy prodává pod názvem "sockeye" losos), budeme velmi rádi, pokud nám dáte všem vědět! 

Věděli jste, že...?

  • většina jogurtů "řeckého typu" dostupná na českém trhu by se spíš dala nazvat jako "český jogurt s příchutí řeckého jogurtu"? Pravý řecký jogurt má oproti klasické receptuře, která se používá u nás cca dvojnásobné množství bílkovin a (nejenom) díky tomu specifickou chuť - čeští výrobci (a i importéři "řeckých" jogurtů) technologický postup většinou nedodržují a výsledkem je jogurt, který chutná podobně jako řecký jogurt, ale o Řecku nikdy neslyšel... Když na regále vašeho obchodu na řecký jogurt narazíte, podívejte se na jeho nutriční složení - pravý řecký jogurt by měl být plnotučný (obsah tuku 6% a více) a s obsahem proteinů kolem 8-10%
  • v roce 2012 norská vláda prostřednictvím svého ministerstva zdravotnictví vzkázala svým občanům, že nedoporučuje konzumovat lososy z místních aquakultur (z důvodů výše popsaných)....
Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4
kus
losos
porce
1
kilogram
čerstvý špenát
10
kus
stroužky česneku
100
gram
piniové semínko
1
kus
cibule
středně velká, najemno nasekaná
400
gram
řecký jogurt
plnotučný, s cca 10% bílkovin, popř. jiný plnotučný
1
polévková lžíce
vegeta
1
polévková lžíce
tymián
čerstvý - jemně nasekaný, sušený - jemně rozetřený
1
kávová lžička
uzená paprika
1
neznámé
sůl
1
neznámé
mletý pepř
2
polévková lžíce
ghee
1
kus
citron
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Porce lososa je zapotřebí alespoň pár desítek minut (čím déle, tím lépe) marinovat a tak začněte s tímto přípravným krokem (viz. část "losos"). Následná  příprava lososa je celkem rychlá a proto budeme pokračovat přípravou špenátového lůžka a dresinku.

Špenátové lůžko

  • na pánvičce nejprve nasucho opražíme piniová semínka a ty následně odložíme stranou
  • na té samé pánvičce pak rozpustíme ghee, přidáme najemno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájených 5 stroužků česneku a restujeme do světle hněda - odstavíme
  • špenátové listy omyjeme a vaříme v páře (my používáme klasický "napařováček" ve větším hrnci s malým množstvím vody) po dobu cca 15 minut
  • spařený špenát přesypeme na pánvičku s orestovanou cibulkou a česnekem, dobře promícháme a na mírném ohni dusíme (jen po dobu přípravy lososa) 

Dresink

  • zbylých 5 česnekových stroužků propasírujeme a s trochou koření bez glutamanu (nám se osvědčila klasická "vegetka", ale můžete použít jakékoliv koření, které vám chutná) rozetřeme do jemna
  • rozetřený česnek vmícháme do jogurtu (přímo do kelímku)
  • takto variantně připravený dresink (podle zvoleného koření) se nám doma osvědčil místo tatarské omáčky i místo dříve používaného kečupu k jiným jídlům - děti ho milují:-)

Losos

  • do ZipLoc sáčku vložíme porce lososa, zasypeme směsí tymiánu, uzené papriky, soli a trochou pepře, přidáme lžíci ghee, sáček uzavřeme, řádně lososa v připraveném mixu "promasírujeme" a sáček odložíme na pár desítek minut do ledničky
  • lososa vyndáme ze sáčku a grilujeme po dobu 15-20 minut (7-10 minut z každé strany) - pokud se vám nechce rozehřívat gril nebo jej nemáte k dispozici, lososa připravte na pánvi určené na grilování ryb

Na připravené talíře naaranžujte lůžko ze špenátu, každou porci posypte částí opražených piniových semínek, na lůžko položte porci grilovaného lososa, pokapejte citronem a přidejte lžíci připraveného dresinku (zbytek dresinku servírujte v misce bokem pro všechny strávníky). Podávejte jen tak (= bez další přílohy).

Dobrou chuť! 

Doba na přípravu: 
60
Doba vaření: 
20
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés