Pastýřův pekáček

Tento recept kombinuje všechny tři makroživiny, tuk, bílkoviny i uhlohydráty a díky přítomnosti batátů, jejichž škroby jen velmi pomalu zdvihají glykemickou křivku, je toto jídlo vhodné jak pro diabetiky, tak i pro ty, kteří mají na cukrovku takříkajíc zaděláno. A kombinuje v sobě chuti, které byste asi sami nevyzkoušeli ;-) 

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1
kilogram
krůtí maso
mleté
2
polévková lžíce
kokosový olej
sůl
mletý pepř
2
polévková lžíce
koření na drůbež
1.25
kilogram
batáty (sladké brambory)
1
kus
cibule
2
kus
mrkev
4
polévková lžíce
ghee
2
polévková lžíce
amarantová mouka
nebo např. pohanková
2
šálek
kuřecí vývar
čerstvě připravený nebo z kostky bez glutamanu
280
gram
hrášek
zmražený
1
kus
banán
čím více zralý, tím lépe
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 
  • předehřejte troubu na 200°C
  • v hrnci zahřejte 2 lžíce kokosového oleje, přidejte mleté krůtí maso, osolte, opepřete a přidejte koření na drůbež
  • oloupané batáty v dalším hrnci zalijte vodou, přikryjte pokličkou a vařte do měkka, cca 12 minut
  • v malé pánvičce rozehřejte ghee, vmíchejte mouku na zahuštění, zalijte kuřecím vývarem, osolte, opepřete a odstavte, aby omáčka zhoustla
  • ze směsi krůtího masa s kořením slijte přebytečný tuk, vmíchejte omáčku, následně pak hrášek a odstavte
  • slijte vodu z batátů, v hrnci rozpusťte 2 lžíce ghee, přidejte oloupaný banán, batáty a vše následně rozmačkejte šťouchačkou na brambory
  • do zapékací misky rozprostřete směs masa s omáčkou, vše přikryjte směsí batátů s banánem, vložte do trouby a zapékejte 10 minut

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
45
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
CivilizedCaveman.com
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés