Pečená řepa s cizrnou, zátarem na jogurtovo-citronovém lůžku

Spotřeba červené řepy je v naší rodině extrémně vysoká a tak vždy uvítám nový recept, kterým bych rozšířil možnosti servírování této velmi zdravé zeleniny. Tentokrát jsem se nechal inspirovat receptem zveřejněným na stránkách Koření Sv. Antonína. I když tato plzeňská firma nenabízí koření v bio kvalitě (a já vím, co mi projde pod rukami ve zdánlivé bio kvalitě - koření plné pesticidů, plísní, s vysokým celkovým počtem mikroorganizmů, atp...), pravidelně u nich nakupuji - především ve směsích jsou nepřekonatelní! Harísa koření prosím nezamněňujte s Harísa solí od Cereusu - obsahuje úplně jiný (vyšší) podíl soli oproti zbytku koření. Jedinou nevýhodou je přítomnost podnikové prodejny pouze v Plzni - pokud tedy nejste "ze z Plzně", nezbývá nic jiného, než využít jejich eShop. Pro mne jako "spořílka" to obvykle znamená objednávky nad 2.000Kč s dopravou zdarma. Nákup koření od Sv. Antonína se u mne dá pomalu nazvat závislostí ;-)

A neodpustím si poznámku ohledně řeckého jogurtu. Hledejte značku, která nabízí skutečně řecký jogurt - ten je mimo rozdílný způsob fermentace a i vlastní probiotické násady rozdílný oproti bulharskému typu ("český jogurt"). Je plnotučný a má dvojnásobné množství bílkovin díky přidávané syrovátce - "značka ideál" má na obalu kolem 3,6-5g tuku (na 100g) a 8-10g bílkovin. To co vyrábí některé české mlékárny a vydávají za řecký jogurt je spíše parodie na (jakýkoliv) jogurt...

Počet porcí: 
2
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4
kus
červená řepa
středně veliká
1
kus
paprika kápie
400
gram
cirzna
množství v uvařeném stavu, popř. sterilizované
2
polévková lžíce
Zátar
doporučuji od Sv. Antonína na www.koreni.cz
drcené chilli
1
polévková lžíce
Harísa
doporučuji od Sv. Antonína na www.koreni.cz
extra panenský olivový olej
1
kávová lžička
citrónová kůra
1
kávová lžička
citronová šťáva
ideálně čerstvě vymačkaná
200
gram
řecký jogurt
máta
čerstvá
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

4 středně velké červené řepy oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na 2 cm kostičky, kapii rozkrájíme na cca 2x2 cm velké kousky.
Ve skleničce smícháme 3 lžíce oleje s 1 lžící kořenící směsi Harísa.
V misce smícháme 2 lžíce oleje s připravenou řepou, kapií, 400 g cizrny (osobně dávám přednost doma uvařené, ale můžete i sterilovanou...), 1 lžičky soli a 2 lžícemi kořenící směsi Zátar.
Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem, a pečeme v troubě při 200 °C cca 30 minut (okraje řepy budou křupavé).
Zatímco se peče zelenina, smícháme 200 g řeckého jogurtu s 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou citrónové kůry a špetkou soli.
Jogurtovou směs rozprostřeme na talíři a pokapeme směsí oleje a „Harísy“. Na jogurt poskládáme pečenou zeleninu s cizrnou a „Zátarem“ a dle chuti posypeme drceným chilli a nasekanými lístky máty.
Podáváme samotné - chutná výborně jak za tepla, tak i po vychladnutí ;-)

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
30
Zdroj: 
https://www.koreni.cz/recepty/pecena-cervena-repa-se-zatarem-a-cizrnou
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn