-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Spotřeba červené řepy je v naší rodině extrémně vysoká a tak vždy uvítám nový recept, kterým bych rozšířil možnosti servírování této velmi zdravé zeleniny. Tentokrát jsem se nechal inspirovat receptem zveřejněným na stránkách Koření Sv. Antonína. I když tato plzeňská firma nenabízí koření v bio kvalitě (a já vím, co mi projde pod rukami ve zdánlivé bio kvalitě - koření plné pesticidů, plísní, s vysokým celkovým počtem mikroorganizmů, atp...), pravidelně u nich nakupuji - především ve směsích jsou nepřekonatelní! Harísa koření prosím nezamněňujte s Harísa solí od Cereusu - obsahuje úplně jiný (vyšší) podíl soli oproti zbytku koření. Jedinou nevýhodou je přítomnost podnikové prodejny pouze v Plzni - pokud tedy nejste "ze z Plzně", nezbývá nic jiného, než využít jejich eShop. Pro mne jako "spořílka" to obvykle znamená objednávky nad 2.000Kč s dopravou zdarma. Nákup koření od Sv. Antonína se u mne dá pomalu nazvat závislostí ;-)
A neodpustím si poznámku ohledně řeckého jogurtu. Hledejte značku, která nabízí skutečně řecký jogurt - ten je mimo rozdílný způsob fermentace a i vlastní probiotické násady rozdílný oproti bulharskému typu ("český jogurt"). Je plnotučný a má dvojnásobné množství bílkovin díky přidávané syrovátce - "značka ideál" má na obalu kolem 3,6-5g tuku (na 100g) a 8-10g bílkovin. To co vyrábí některé české mlékárny a vydávají za řecký jogurt je spíše parodie na (jakýkoliv) jogurt...
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
4 | kus | červená řepa | středně veliká |
1 | kus | paprika kápie | |
400 | gram | cirzna | množství v uvařeném stavu, popř. sterilizované |
2 | polévková lžíce | Zátar | doporučuji od Sv. Antonína na www.koreni.cz |
drcené chilli | |||
1 | polévková lžíce | Harísa | doporučuji od Sv. Antonína na www.koreni.cz |
extra panenský olivový olej | |||
1 | kávová lžička | citrónová kůra | |
1 | kávová lžička | citronová šťáva | ideálně čerstvě vymačkaná |
200 | gram | řecký jogurt | |
máta | čerstvá | ||
10 | dekagram | láska |
4 středně velké červené řepy oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na 2 cm kostičky, kapii rozkrájíme na cca 2x2 cm velké kousky.
Ve skleničce smícháme 3 lžíce oleje s 1 lžící kořenící směsi Harísa.
V misce smícháme 2 lžíce oleje s připravenou řepou, kapií, 400 g cizrny (osobně dávám přednost doma uvařené, ale můžete i sterilovanou...), 1 lžičky soli a 2 lžícemi kořenící směsi Zátar.
Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem, a pečeme v troubě při 200 °C cca 30 minut (okraje řepy budou křupavé).
Zatímco se peče zelenina, smícháme 200 g řeckého jogurtu s 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou citrónové kůry a špetkou soli.
Jogurtovou směs rozprostřeme na talíři a pokapeme směsí oleje a „Harísy“. Na jogurt poskládáme pečenou zeleninu s cizrnou a „Zátarem“ a dle chuti posypeme drceným chilli a nasekanými lístky máty.
Podáváme samotné - chutná výborně jak za tepla, tak i po vychladnutí ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.