Rajčatová polévka ála Jamie

Stává se vám poslední dobou, že přijedete ke známým/příbuzným a odjíždíte s plnou přepravkou rajčat? Letos byla úroda mimořádná (alespoň dle mé maminky...) a tak jste na tom možná podobně jako my. Saláty ála "šopák na 100+1 způsobů" jsou sice fajn, ale co si takhle připravit skutečně chutnou rajčatovou polévku? Já se nechal inspirovat receptem Jamieho Olivera - rajčatová polévka totiž není jen o rajčatech a zeleniny do ní přijde více, než si myslíte ;-)   

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
kus
cibule
nakrájená na kostky
4
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
4
kus
mrkev
nakrájená na kolečka
2
kus
řapíkatý celer
2 řapíky/stonky, nikoliv 2 celé kusy, nakrájené na 1cm špalíky
1.5
litr
zeleninový vývar
115
gram
rajčatový protlak
115g balení či 2 menší plechovky
1
kilogram
rajčata
nakrájet na čtvrtky, větší kusy na osminky
5
kus
bobkový list
černý pepř
mletý
bazalka
čerstvá
smetana na šlehání
parmezán
strouhaný
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Hlubší pánev dáme na mírný plamen a na olivovém oleji nejprve necháme zesklovatět cibulku (+/- 5 minut). Přidáme nakrájený řapíkatý celer a mrkev, přiklopíme pokličkou, ještě více stáhneme plamen a necháme směs dalších 10 minut dusit. Přidáme rajčatový protlak a dusíme dalších 5 minut. Směs přemístníme do hlubšího hrnce, zalijeme ji zeleninovým vývarem (ideálně domácím, možno i z bujonové kostky, ale pokud možno bez zvýrazňovače chuti...), přidáme bobkový list, přivedeme k varu (pokud již vývar nebyl horký) a následně vsypeme nakrájená rajčata. Vaříme pod pokličkou dalších 15-20 minut (do rozvaření nakrájených rajčat). Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme - někdo jí i pasíruje, ale mě to přijde zbytečné... Opepříme, dosolíme (pokud jste použili zeleninový vývar bez soli) a vmícháme nadrobno nasekanou bazalku. Přemístníme na talíře a vychutnáváme si každou lžíci ;-)  Fajnšmekři ještě do každého talíře přidají polévkovou lžíci našlehané smetany, popř. přidají nastrouhaný parmezán. 

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
45
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní, inspirovaný Jamie Oliverem
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn