-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Stává se vám poslední dobou, že přijedete ke známým/příbuzným a odjíždíte s plnou přepravkou rajčat? Letos byla úroda mimořádná (alespoň dle mé maminky...) a tak jste na tom možná podobně jako my. Saláty ála "šopák na 100+1 způsobů" jsou sice fajn, ale co si takhle připravit skutečně chutnou rajčatovou polévku? Já se nechal inspirovat receptem Jamieho Olivera - rajčatová polévka totiž není jen o rajčatech a zeleniny do ní přijde více, než si myslíte ;-)
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | kus | cibule | nakrájená na kostky |
4 | polévková lžíce | extra panenský olivový olej | |
4 | kus | mrkev | nakrájená na kolečka |
2 | kus | řapíkatý celer | 2 řapíky/stonky, nikoliv 2 celé kusy, nakrájené na 1cm špalíky |
1.5 | litr | zeleninový vývar | |
115 | gram | rajčatový protlak | 115g balení či 2 menší plechovky |
1 | kilogram | rajčata | nakrájet na čtvrtky, větší kusy na osminky |
5 | kus | bobkový list | |
černý pepř | mletý | ||
bazalka | čerstvá | ||
smetana na šlehání | |||
parmezán | strouhaný | ||
10 | dekagram | láska |
Hlubší pánev dáme na mírný plamen a na olivovém oleji nejprve necháme zesklovatět cibulku (+/- 5 minut). Přidáme nakrájený řapíkatý celer a mrkev, přiklopíme pokličkou, ještě více stáhneme plamen a necháme směs dalších 10 minut dusit. Přidáme rajčatový protlak a dusíme dalších 5 minut. Směs přemístníme do hlubšího hrnce, zalijeme ji zeleninovým vývarem (ideálně domácím, možno i z bujonové kostky, ale pokud možno bez zvýrazňovače chuti...), přidáme bobkový list, přivedeme k varu (pokud již vývar nebyl horký) a následně vsypeme nakrájená rajčata. Vaříme pod pokličkou dalších 15-20 minut (do rozvaření nakrájených rajčat). Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme - někdo jí i pasíruje, ale mě to přijde zbytečné... Opepříme, dosolíme (pokud jste použili zeleninový vývar bez soli) a vmícháme nadrobno nasekanou bazalku. Přemístníme na talíře a vychutnáváme si každou lžíci ;-) Fajnšmekři ještě do každého talíře přidají polévkovou lžíci našlehané smetany, popř. přidají nastrouhaný parmezán.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.