Skořicové dušené hovězí s pomerančovou gremolatou

Tento recept pochází z dílny našich oblíbených autorů, Melissy a Dallase Joulwanových a protože včera vyšla jejich první kuchařka "Dobře živeni" i v českém jazyce (rychlý příspěvěk o jejich knihách vydáme ještě dnes), využíváme této příležitosti, abychom tuto událost oslavili ;-) Recept nepatří mezi nejjednodušší (pozor, v kuchařce najdete i spoustu skutečně rychlých receptů!), ale pokud například čekáte na oběd návštěvu a chcete je ohromit něčím pro gurmánské jazýčky, pak je tento recept ten pravý!!!

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1
kilogram
hovězí kližka
popř. jiná část vhodná na "guláš", ideálně v grass-fed kvalitě
3
polévková lžíce
kokosový olej
1
kus
mrkev
větší, na malé kostičky nakrájená
1
kus
cibule
větší, na kostičky nakrájená
1
kus
řapíkatý celer
1 stonek, na kostičky nakrájený
2
kus
stroužky česneku
utřené nebo propasírované
2
polévková lžíce
balsamico ocet
2
polévková lžíce
rajčatový protlak
0.5
šálek
hovězí vývar
doma připravený nebo z "bio" kostky bez glutamanu
sůl
čerstvě mletý černý pepř
2
kus
bobkový list
1
kus
rozmarýn
čerstvé snítky nebo adekvátní množství sušeného
2
kus
tymián
čerstvé snítky nebo adekvátní množství sušeného, jedna do masa, jedna do gremolaty
1
kus
šalvěj
čerstvé snítky nebo adekvátní množství sušeného
2
kus
skořice
celé
2
polévková lžíce
čestvá petrželka
nadrobno nasekaná
1
kus
pomerančová kůra
z jednoho pomeranče, řádně omytého v octové vodě
0.5
kávová lžička
růžová voda
volitelně
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Hovězí maso nakrájené na kostky osolte a opepřete. Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, postupně přidávejte maso a opečte jej ze všech stran. Maso následně přendejte do mísy. Ve stejném hrnci asi 2 minuty restujte nakrájenou mrkev, cibuli, celer a česnek. Přidejte rajčatový protlak a restujte ještě 1 minutu. Přidejte vývar a ocet a za stálého míchání počkejte, až směs zhoustne. Do směsi přidejte zpět maso, dodejte 3 šálky vody, po jedné snítce rozmarýnu, tymiánu a šalvěje (čestvé, popř. adekvátní množství sušených variant), skořici, dosolte a dopepřete. Duste na mírném ohni přibližně 90 minut a v případě potřeby dolijte vodu. Maso by se mělo na vidličce rozpadat. Během posledních 15 minut si můžete připravit gremolatu. V malé misce smíchejte petržel, pomerančovou kůru, lístky z jedné snítky tymiánu, 2 utřené stroužky česneku a volitelně pak půl lžičky růžové vody. Z hrnce s hovězím masem vyndejte kousky skořice a snítky bylinek. Přendejte maso na talíře a podávejte například s parboiled rýží, popřípadě s květákovou rýží.

Dobrou chuť! 

Doba na přípravu: 
30
Doba vaření: 
90
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
Melissa & Dallas Hartwigovi - Dobře živeni
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn