Sladká rajčatová omáčka

Jsem velká milovnice rajčat. Všech jejich druhů. Mám pocit, že v  posledních letech objevím každý rok nový druh - jednou je to rajče žluté, podruhé temně fialové. Jakoby trh nabízel stále nové tvary a velikosti. Mezi mé nejoblíbenější bezesporu patří cherry rajčátka. Jsem opravdu ráda, že v tomto směru se ke mně přidal i můj mladší syn. Často sáhne po rajčeti, když má na něco chuť :-)
Překvapivý je pro mnoho lidí i fakt, že je rajče často řazeno mezi ovoce. Já mám s většinou kuchařů jasno - pro nás je to prostě zelenina.
Máte-li úrodu vlastních rajčat či zdroj kvalitních bio rajčat, rozhodně zkuste připravit domácí rajčatovou omáčku. Naše mamky (moje i manželova) pravidelně rajčatové omáčky připravují. Jenže klasickou zavařovací technikou je původní chuť ztracena. O některých živinách nemluvě. 
Je jasné, že každá kuchařka si ten svůj recept postupně “vychytá”. A příprava rajčatové omáčky podle nového receptu je vždy výzvou. Tentokrát se však nikdo obávat nemusí :-) 
Zjistíte, že jde v podstatě o velmi jednoduchou záležitost a že pak máte super bio výrobek, o kterém víte přesně, co obsahuje.

Našla jsem jeden recept na nejjednodušší a nejchutnější omáčku, kterou jste kdy zkusili. To alespoň tvrdí její autorka.

Počet porcí: 
5
láhev 750ml
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4.5
kilogram
rajčata
5
kus
beraní rohy
sladké, bez semínek, jemně nakrájené
3
kus
česnek
3 stroužky, prolisované
1
polévková lžíce
pažitka
jemně nakrájená
1
kus
cibule
sladká, velká, jemně nakrájená
3
kávová lžička
olivový olej
za studena listovaný
Postup přípravy: 

Rajčata ponořte krátce do horké vody. Poté vložte do vody studené a oloupejte. Ano, zkušenější poznali blanšírování :-)  Odložte rajčata stranou. 
Ve velkém pomalém hrnci (crock-pot) připravte základ z petržele, česneku, cibule, papriky a olivového oleje.
Přidejte celá rajčata. Na mírný stupeň vařte po celý den. Vážně celý den (20-24 hodin). Míchejte poměrně často s tím, že velké kusy se budete při míchání snažit “rozbít” vařečkou. 
Když je den u konce nebo chcete již servírovat večeři, pochutnejte si na této skvělé omáčce, která si i po uvaření uchovala všechny svoje chuti! Zbylé množství skladujte v lednici, ale vzhledem k povaze produktu ne moc dlouho. Pamatujte, že jde v podstatě o živý produkt bez konzervantů!

Jeden tip - protože dýňová sezona nadále pokračuje, můžete tuto omáčku vyzkoušet například na špagety připravené ze špagetové dýně - recept zde . Dobrou chuť ;-)

Doba na přípravu: 
30
Doba vaření: 
1200
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
http://thevintagemom.com/sweet-tomato-sauce-naturally-sweet-just-ingredients-recipe/
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés