Taťkovy flapjacky

Flapjacky, tyčinky z ovesných vloček kombinované se semínky, oříšky či ovocem jsou novější variantou k müsli tyčinkám. Reflektují fakt, že část populace nesmí nebo nechce konzumovat potraviny obsahující lepek. Na trhu je již několik značek, ale jak to již bývá u "novinek", nebývají levné (ceny se pohybují od 15 Kč za 50 g tyčinku) a navíc obsahují suroviny, které by podle nás obsahovat neměly - glukozo-fruktozový sirup, palmojádrový tuk, sojový lecitin, atp. A tak proč si nepřipravit zdravější a levnější variantu doma? Z jedné dávky připravíte cca 16 tyčinek a tak budete mít dostatek na 5 svačin pro dvě dítka a ještě pár kusů s sebou do práce ;-)

Počet porcí: 
16
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
500
gram
ovesné vločky
150
gram
máslo
1
šálek
hrozinky
1
šálek
datle
vypeckované
3
kus
jablka
1
polévková lžíce
skořice
1
kávová lžička
kardamon
2
polévková lžíce
dýňová semínka
2
polévková lžíce
slunečnicová semínka
4
polévková lžíce
mandle
možno i mandlové plátky
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Hrozinky i datle zalijte horkou vodou a nechejte 15 minut nasáknout. Jablka v troše vody povařte do měkka, vodu slijte, zasypejte skořicí, kardamonem, přidejte namočené datle a máslo a horké vše rozmixujte tyčovým mixérem na hustou kaši. Ve větší míse smíchejte s ovesnými vločkami, semínky, oříšky a namočenými hrozinkami. Směs by měla být hustá. Na větší pečící plech rozprostřete papír na pečení, na něj vyklopte směs a namočenou špachtlí či vařečkou směs po celém pekáči rovnoměrně rozprostřete. Plastovým či dřevěným nožem můžete rozdělit jednotlivé porce ještě před pečením. Pečte při 180°C po dobu 18-20 minut (do zlatova). Nechejte cca 10 minut zchladnout a následně ostrým nožem nakrájejte (pokud jste to neudělali před pečením). Po kompletních zchladnutí naskládejte do vzduchotěsné misky a uchovejte v chladničce - tyčinky vám takto uschované vydrží celý týden!   

Možnosti obměny pro další týdny: 

  • vlašské/lískové/jiné ořechy za mandle
  • hrubě nasekaná čokoláda (75+% kakaové hmoty) za jablka se skořicí a kardamonem
  • jakékoliv jiné sušené neproslazované ovoce za jablka se skořicí a kardamonem
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
30
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní invence ;-)
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn