-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Nejsem sice vegan, ale tatarák z hovězího bych si nikdy nedal, pokud bych si nebyl 100% jistý, že maso pochází z ověřeného zdroje. Snad přijde vhod tento recept, kde si nemusíte se zdrojem masa dělat žádné starosti ;-) Základem tohoto raw veganského receptu jsou totiž marinované žampiony a marinovaná řepa. Ještě pár poznámek k vlastní přípravě - mix lněného semínka s vodou přidávejte až nakonec po lžících, vždy řádně promíchejte a zastavte se v okamžiku, kdy bude konzistence celého "tataráku" taková, jakou si přejete. Tento mix totiž slouží jako spojovací složka - dejte ho málo, a z hmoty nevytvarujete tak krásné srdíčko (bude se rozpadat), dejte jej moc a hmota bude příliš tekutá. Na posledním řádku uvádím volitelné suroviny, které výsledný produkt ovlivní chuťově každý trochu jinak - výběr nechávám na Vás a na možnostech. Ještě podotýkám, že marinování žampionů trvá minimálně několik hodin, ideálně přes noc a ještě déle pak marinování řepy. Pokud se spokojíte s tím, že celý recept nebude nutně raw, pak použijte nakládanou řepu, ideálně tu slazenou cukrem, ne tu s umělým sladidlem.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
2 | kus | portobello žampiony | velké hlavy, odstraněné nohy |
2 | kávová lžička | extra panenský olivový olej | |
4 | kávová lžička | balsamico ocet | |
4 | polévková lžíce | voda | |
2 | kus | česnek | 2 stroužky, propasírované |
0.5 | kávová lžička | oregáno | |
černý pepř | mletý | ||
sůl | |||
2 | polévková lžíce | dijonská hořčice | |
4 | kávová lžička | kapary | zcezené |
2 | polévková lžíce | lněné semínko | jemně namleté |
6 | polévková lžíce | voda | |
3 | kus | červená řepa | předem marinovaná |
2 | kus | červená cibule | najemno nasekaná |
fenyklová semena | volitelně do marinády, sušené, mleté | ||
tymián | volitelně do marinády, sušené, mleté | ||
oregáno | volitelně do marinády, sušené, mleté | ||
sriracha/jalapeno omáčka | volitelně na závěr | ||
čerstvá citronová šťáva | volitelně na závěr | ||
10 | dekagram | láska |
Nejprve si připravte žampionovou směs pro marinování. Hlavičky žampionů řádně omyjte, odkrojte nohy, nakrájejte hlavičky na plátky, ty následně na nudličky a na závěr důkladně nasekejte na kousky o něco větší, než zrníčka rýže. Pro tento účel můžete použít i kuchyňský sekáček typu Ronic - pár otočení či stisknutí tlačítka start a máte hotovo. To samé platí i pro řepu a cibuli v druhé části receptu. Jemně nasekané žampiony vložte do ZipLoc sáčku, zakápněte olejem, vodou, balsamico octem, přidejte propasírovaný česnek, špetku oregána, mletý pepř a sůl. Sáček uzavřete řádně promačkejte, aby se česnek a všechny tekuté složky promísily se žampiony a následně sáček uložte do chladničky na marinování. Doporučuji marinovat minimálně přes noc.
Ve větší misce druhý den smíchejte dijonskou hořčici s kapary, ty v nich plochou lžící rozmačkejte a směs řádně promíchejte. Cibuli i řepu nasekejte najemno, vmíchejte do hořčičné směsi. Marinované žampiony zceďte, přidejte do směsi a důkladně promíchejte. V menší misce smíchejte jemně namleté lněné semínko (pozor, drcené nestačí!) s vodou a tuto lněnou směs po lžících vmíchávejte do směsi ve větší míse až do konzistence, která Vám bude vyhovovat a bude odpovídat konzistenci pravého tataráku (vazká hmota, která celkem dobře drží svůj tvar, pokud použijete jakékoliv tvořítko. Následně dochuťte solí, pepřem, některou z pálivých omáček či citronovou šťávou.
Výsledný "tatarák" nechejte opět zchladit (1 hodina v chladničce stačí) a podávejte s topinkami či bezlepkovým chlebem.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.