Veganský raw tatarák

Nejsem sice vegan, ale tatarák z hovězího bych si nikdy nedal, pokud bych si nebyl 100% jistý, že maso pochází z ověřeného zdroje. Snad přijde vhod tento recept, kde si nemusíte se zdrojem masa dělat žádné starosti ;-) Základem tohoto raw veganského receptu jsou totiž marinované žampiony a marinovaná řepa. Ještě pár poznámek k vlastní přípravě - mix lněného semínka s vodou přidávejte až nakonec po lžících, vždy řádně promíchejte a zastavte se v okamžiku, kdy bude konzistence celého "tataráku" taková, jakou si přejete. Tento mix totiž slouží jako spojovací složka - dejte ho málo, a z hmoty nevytvarujete tak krásné srdíčko (bude se rozpadat), dejte jej moc a hmota bude příliš tekutá. Na posledním řádku uvádím volitelné suroviny, které výsledný produkt ovlivní chuťově každý trochu jinak - výběr nechávám na Vás a na možnostech. Ještě podotýkám, že marinování žampionů trvá minimálně několik hodin, ideálně přes noc a ještě déle pak marinování řepy. Pokud se spokojíte s tím, že celý recept nebude nutně raw, pak použijte nakládanou řepu, ideálně tu slazenou cukrem, ne tu s umělým sladidlem. 

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
kus
portobello žampiony
velké hlavy, odstraněné nohy
2
kávová lžička
extra panenský olivový olej
4
kávová lžička
balsamico ocet
4
polévková lžíce
voda
2
kus
česnek
2 stroužky, propasírované
0.5
kávová lžička
oregáno
černý pepř
mletý
sůl
2
polévková lžíce
dijonská hořčice
4
kávová lžička
kapary
zcezené
2
polévková lžíce
lněné semínko
jemně namleté
6
polévková lžíce
voda
3
kus
červená řepa
předem marinovaná
2
kus
červená cibule
najemno nasekaná
fenyklová semena
volitelně do marinády, sušené, mleté
tymián
volitelně do marinády, sušené, mleté
oregáno
volitelně do marinády, sušené, mleté
sriracha/jalapeno omáčka
volitelně na závěr
čerstvá citronová šťáva
volitelně na závěr
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Nejprve si připravte žampionovou směs pro marinování. Hlavičky žampionů řádně omyjte, odkrojte nohy, nakrájejte hlavičky na plátky, ty následně na nudličky a na závěr důkladně nasekejte na kousky o něco větší, než zrníčka rýže. Pro tento účel můžete použít i kuchyňský sekáček typu Ronic - pár otočení či stisknutí tlačítka start a máte hotovo. To samé platí i pro řepu a cibuli v druhé části receptu. Jemně nasekané žampiony vložte do ZipLoc sáčku, zakápněte olejem, vodou, balsamico octem, přidejte propasírovaný česnek, špetku oregána, mletý pepř a sůl. Sáček uzavřete řádně promačkejte, aby se česnek a všechny tekuté složky promísily se žampiony a následně sáček uložte do chladničky na marinování. Doporučuji marinovat minimálně přes noc.

Ve větší misce druhý den smíchejte dijonskou hořčici s kapary, ty v nich plochou lžící rozmačkejte a směs řádně promíchejte. Cibuli i řepu nasekejte najemno, vmíchejte do hořčičné směsi. Marinované žampiony zceďte, přidejte do směsi a důkladně promíchejte. V menší misce smíchejte jemně namleté lněné semínko (pozor, drcené nestačí!) s vodou a tuto lněnou směs po lžících vmíchávejte do směsi ve větší míse až do konzistence, která Vám bude vyhovovat a bude odpovídat konzistenci pravého tataráku (vazká hmota, která celkem dobře drží svůj tvar, pokud použijete jakékoliv tvořítko. Následně dochuťte solí, pepřem, některou z pálivých omáček či citronovou šťávou.

Výsledný "tatarák" nechejte opět zchladit (1 hodina v chladničce stačí) a podávejte s topinkami či bezlepkovým chlebem.

Dobrou chuť! 

Doba na přípravu: 
40
Doba vaření: 
0
Zdroj: 
inspirováno MollyEatsSeitan, upraveno na "české podmínky"
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn