zelenina

Kapustové chipsy

Kapusta je bez debat jednou z nejzdravějších zelenin, kterou si můžete z místní produkce koupit nebo si ji vypěstovat na zahrádce. Vám dospělým možná stačí vysvětlit, co dobrého pravidelné zařazování kapusty do jídelníčku přinese. Horší je to s dětmi ;-) Zkuste proto jako "vstupní dveře" do světa kapusty tento rychlý recept na kapustové chipsy.

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
20

Lilek se sýrem

Lilek doma milujeme v každé podobě. Zapečený se sýrem, plněný masem, grilovaný s česnekem nebo jako součást nějakého hlavního jídla. Všechny možnosti ani kvůli místu jmenovat nemůžu :-)

Lilek neboli baklažán je vlastně spousta vody, ale zároveň je mimořádně bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu. O vláknině nemluvě. Právě proto jeho konzumaci ocení téměř každý organismus.
 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
8
Doba vaření: 
15

Avokádová "tatarka"

V návaznosti na "barvu dne" přidáváme již avizovanou náhradu tatarky. Narozdíl od těch komerčně vyráběných neobsahuje vejce z diskutabilních zdrojů (proti vejcím nic nemáme, pokud nepocházejí z klecových chovů a od slepic krmených jen zrním a směsmi), máte jistotu o kvalitě použitých tuků (avokádo a kvalitní olivový olej) a neobsahuje další zbytečné složky (zahušťovadla, konzervanty, atp.).

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
0

Pochoutka z cukety

V čase, kdy rostou cukíny jak zběsilé, je potřeba zařazovat jejich konzumaci co nejčastěji. Zvláště máte-li někoho z rodiny, kdo je pěstuje. Mnou akčně vymyšlené rychlé jídlo z cukíny dávám k dispozici ostatním:-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
20

Pastýřův pekáček

Tento recept kombinuje všechny tři makroživiny, tuk, bílkoviny i uhlohydráty a díky přítomnosti batátů, jejichž škroby jen velmi pomalu zdvihají glykemickou křivku, je toto jídlo vhodné jak pro diabetiky, tak i pro ty, kteří mají na cukrovku takříkajíc zaděláno. A kombinuje v sobě chuti, které byste asi sami nevyzkoušeli ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
45

Koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Miluji červenou řepu v jakékoli formě a o všech kozích sýrech ani nemluvím. Tudíž mi kombinace obou přijde nadpozemsky chutná. Jasně, je tu pár zarputilců, kteří mají něco proti kozím výrobkům. To nebudeme rozebírat… My ostatní si vyhrneme rukávy a zkusíme vyrobit tento chutný koláč :-)
Ale dobrá, mohou se zapojit i ostatní a nahradit kozí sýr třeba fetou, mascarpone nebo ricottou. 
Připravme se na to, že tento recept nepatří mezi rychlé a není určen kuchařům začátečníkům ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
70
Doba vaření: 
125

Brokolicový pekáček s masem

S naším receptem navazuji na dnešní téma cílené na brokolici.  Ano, ve světle našeho článku bych měla vybrat recept, kde se brokolice upravuje šetrněji. Mám však zato, že v této námi vyzkoušené podobě je určená nejen těm, kteří brokolici milují, ale i těm, kteří jsou více zaměřeni na maso a zeleninu tolerují jako nutné zlo. Recept by vám mohl pomoci zlomit jistý druh odporu ke konzumaci brokolice i u dětí. Nestojí to za zkoušku?

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
25

Variace na (ne)špagety

Jestli jste se nechali inspirovat naším článkem o špagetové dýni, pak asi před sebou máte plný hrnec dýňových (ne)špaget a říkáte si "co dál" ;-) Připravit se dají skutečně jako klasické špagety, ale abychom vám ulehčili rozhodování, jsme zde s klasickým receptem, který nezklame ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
70
Doba vaření: 
10