Rýžový olej, ano či ne?

Možná jste sami zaznamenali nováčka na regálech s oleji - olej z rýžových otrub/klíčků. Některé obchodní řetězce se navíc snaží podpořit prodej zaváděcími cenami a jak je obvyklé, využívají pouze jeden konkrétní prodejní argument. Bez toho, aby zákazníkům předložily všechny plusy a mínusy a nechali rozhodnutí, zda produkt koupit či ne, na něm. Byl jsem osloven dvěma z našich čtenářů, abych se k oleji z rýžových otrub vyjádřil z pohledu jeho využití ve zdravé kuchyni.

Rýžový olej se připravuje extrakcí z rýžových klíčků a otrub, vnější slupky obalující jednotlivá “semínka” rýže. Díky níže uvedenému vysokému kouřovému bodu je velmi populární v Číně, Indii a Japonsku, kde se hojně využívá při smažení a fritování. 

 

Plus - vysoký kouřový bod

Rýžový olej má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu. Podle metody testování dosahuje teplot 215 až 255°C. Pro srovnání - olivový olej má kouřový bod max. 205°C, ghee právě kolem 255°C. Z tohoto pohledu tak patří rýžový olej mezi ty nejvhodnější oleje na smažení a fritování, kdy je nutné použít vyšších teplot.

 

... rýžový olej obsahuje velmi velké množství Omega-6 mastných kyselin a prakticky žádné Omega-3 mastné kyseliny...

 

Plus - ideální poměr tří hlavních typů tuků

Tuky jako takové dělíme do třech hlavních skupin:

  • nasycené mastné kyseliny (SFA podle saturated fatty acids) s žádnou volnou vazbou - samostatně se vyskytující (= 100% SFA) je najdete pouze mezi živočišnými zdroji - máslo, sádlo, lůj, atp.
  • mononenasycené mastné kyseliny (MUFA podle mono-unsaturated fatty acids) s jednou volnou vazbou, které nabízí např. kokosový olej, palmový olej, olivový olej, avokádo a většina ořechů
  • vícenenasycené mastné kyseliny (PUFA podle poly-unsaturated fatty acids) s více jak jednou volnou vazbou - tyto tuky jsou dle principu “více volných vazeb, vyšší reaktivita” nejvíce náchylné k oxidaci (= žluknutí/kažení) a patří mezi ně většina v ČR známých rostlinných olejů; důležitá informace - do této skupiny řadíme i všechny tzv. “Omega” mastné kyseliny, z pohledu zdraví především ty ze skupin Omega-3 a Omega-6 

Jak můžete tušit, VyváženéZdraví propaguje vyváženou konzumaci všech těchto skupin tuků ;-) A řídíme se všeobecným doporučením amerického National Institute of Nutrition, které je 27-33%:33-40%:27-33% (SFA:MUFA:PUFA). Z tohoto pohledu je rýžový olej ideálním kandidátem - standardně se totiž u něj uvádí poměr 24%:42%:34%.

 

Tokotrienoly a jejich vliv na snížení krevního cholesterolu

Dle studie provedené na University of Rochester má oryzanol, patřící do skupiny tokotrienolů, fytosteroidálních látek vyskytujících se ve velkém množství právě v rýžovém (a sezamovém) oleji velký potenciál při snižování krevního cholesterolu - díky jejich schopnosti potlačit aktivitu enzymu HMG-CoA reduktázy, který hraje důležitou roli v biosyntezi cholesterolu. Dlouhodobá konzumace potravin obsahujících tokotrienoly může navíc snížit riziko vzniku rakoviny a jelikož tokotrienoly patří mezi účinné antioxidanty, pak i účinně likvidují volné radikály vznikající např. následkem vysokého fyzického či psychického stresu. Oryzanol se ukázal jako účinný i při léčbě menopauzálních poruch.

 

A teď mínusy…

Tím jednoznačně největším je fakt, že rýžový olej obsahuje velmi velké množství Omega-6 mastných kyselin a prakticky žádné Omega-3 mastné kyseliny. Doporučený poměr konzumace Omega-6:Omega-3 mastných kyselin je dle oficiálních zdrojů 2:1. My ve VyváženémZdraví propagujeme poměr 1:1. A jelikož v naší populaci převažuje konzumace rostlinných olejů bohatých právě na Omega-6 mastné kyseliny měnící tento poměr na přibližně 20:1, musím bohužel rýžový olej jako takový odmítnout - z tohoto pohledu je totiž lepší i námi odmítaný rafinovaný řepkový olej… 

Dalším z negativ je pak fakt, že rýžový olej dostupný na našem trhu není ve většině případů lisovaný za studena (virgin/extra virgin). K jeho výrobě jsou tak použity chemikálie typu hexanů (ropný derivát) a vysoká teplota, která část živin přirozeně se vyskytujících v rýžových klíčcích a otrubách zničí.

 

Závěr

Asi vás zklamu, ale já osobně bych větší využití rýžového oleje nedoporučil. Vysoký kouřový bod mají i jiné oleje a tuky (kvalitní olivový olej, ghee, kokosový tuk) a antioxidantů cíleně útočících na rakovinové buňky do sebe dostanete dostatek konzumací zelené listové zeleniny.

Reference:
Sesame and rice bran oil lowers blood pressure, improves cholesterol

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn