Sbohem nafouknuté bříško!

Dnes svým příspěvkem mířím více na ženy, protože jsme to hlavně my, kdo tento problém řeší :-) Ona taková najednou těsnější sukně skutečně k dobré náladě člověku po ránu nepřidá. Často nás napadne - zase mám nějaké to deko navíc. To ale nemusí být pravda. 
Všem už se nám to někdy stalo, a tak jistě víte, o čem píšu. Nadýmání není nejen nepříjemné, ale často také nevzhledné. Co se tedy dá dělat s kotníky, bříškem, prsty a dalšími částmi těla, které přes noc jaksi “vyrostou”?

I když může být důvodem i nějaké onemocnění, je dobré vyloučit obvyklé příčiny.

 

Snižte množství soli

Sůl je základní část každého zdravého stravovacího režimu. Avšak pokud jíte příliš mnoho soli, vaše tělo bude zadržovat vodu, z důvodu způsobení nerovnováhy vodních elektrolytů, které způsobuje nepříjemné nadýmání. 
Nadměrná konzumace vysoce zpracovaného jídla, zmražených hotových jídel, jídel rychlého občerstvení a dalších nezdravých produktů znamená, že jíte velmi pravděpodobně příliš mnoho sodíku
Přidávání většího množství soli do jídla je dalším znakem toho, že jíte příliš sodíku.

Uložené sacharidy (ve formě glykogenu v játrech a ve svalech) zadržují třikrát více vody než bílkoviny, takže pokud si dáváte těstoviny a cereálie, ujistěte se, že přidáte do své porce více bílkovin a snížíte množství sacharidů.

 

Pijte dostatek vody

Vypitá voda uvolní uskladněnou buněčnou tekutinu, což vám může přinést menší bříško. Ve chvíli, kdy už máte žízeň, jste definitivně mírně dehydrovaní
Uvědomte si, že voda je základem pro každý proces v našem těle. Proto pijte dostatek čisté kvalitní vody, abyste zamezili nadýmání. Sami máme doma výbornou zkušenost s pitím zásadité živé vody. Cíleným dodáváním zásadité vody eliminujeme překyselení, které je velmi častým problémem většiny lidí.  

Kolik vody byste měli pít? Jednoznačná odpověď neexistuje. Nicméně na toto téma jsme přinesli detailnější informace v tomto článku.

 

Příjem nežádoucího vzduchu způsobuje i pití jakýchkoliv nápojů skrz brčko. 

 

Nežvýkejte žvýkačky

Žvýkačky podporují polykání většího množství vzduchu.  Naplňování vašeho žaludku vzduchem je to samé jako nafukovat balónek. A co žvýkačky bez cukru? To je ještě horší varianta (viz bod o umělých sladidlech).

 

Nepijte nápoje s bublinkami

Malinké bublinky zůstávají v zažívacím traktu a vytvářejí plyn. Přestaňte proto s pitím sycených nápojů, pokud máte potíže s nadýmáním. To samé platí v případě dietních sycených nápojů. 
Příjem nežádoucího vzduchu způsobuje i pití jakýchkoliv nápojů skrz brčko

 

Vyvarujte se umělých sladidel

Uměle slazené výrobky jsou plné alkoholového cukru, náhražek cukru a mohou tak způsobovat nadýmání a závažné střevní poruchy.
Umělá sladidla samotná mohou stát za vznikem plynatosti a nadýmání. Např. sorbitol nemůže být naším zažívacím systémem stráven. Avšak i fruktóza, přírodní cukr, který je přidáván do mnoha vysoce zpracovaných potravin, je pro mnoho lidí obtížně stravitelná. K omezení nadýmání je tedy žádoucí, abyste si byli vědomi použitých sladidel v potravinách, které jíte, a omezovat cíleně jejich přijímané množství. 

Vyhněte se dietním nápojům, žvýkačkám, bonbónům, jogurtům, sušenkám, proteinovým tyčinkám, minerálkám a jiným podobným výrobkům. Pro rychlejší orientaci: všude, kde vidíte na výrobku "bez cukru" nebo "dietní" se můžete těchto sladidel dočkat.

Existuje jediná zdravá výjimka: xylitol, cukerný alkohol. Nadměrná konzumace xylitolu jen mírně ovlivňuje zažívací systém. Jde o zdravou variantu, protože má minimální vliv na hladinu cukru v krvi a žádný vliv na hladinu inzulínu.

 

Nadýmající potraviny

Chcete-li dosáhnout trvale plochého bříška, tak kromě cíleného cvičení je dobré mít na paměti i potraviny, které obecně nadýmání způsobují. Je pravda, že není zcela žádoucí se jejich konzumaci vyhýbat, protože mnohé z nich jsou plné živin

Luštěniny obecně obsahují nestravitelné cukry zvané oligosacharidy. Tyto cukry musí být rozloženy přátelskými bakteriemi ve střevech, ale většině chybí enzym α-galaktosidáza, který je při tomto rozkladu velmi potřebný. Zároveň jsou důvodem nadýmání po konzumaci luštěnin lektiny v nich obsažené. Lektiny jsou přírodní pesticidy, které brání rostlinu před škůdci při jejím růstu. Lektiny spolu s oligosacharidy činí tak luštěniny těžce stravitelné pro náš organismus. Zmírnit tyto dopady můžeme  několikerým namáčením před vařením, přidáním řasy kombu či naklíčením luštěnin. V žádném případě nedoporučujeme konzumovat luštěniny tepelně neupravené (jen naklíčené). Výjimku tvoří zelený cukrový hrášek, který si klidně syrový dopřejte :-)

Ovoce a zelenina jako například růžičková kapusta, zelí, květák, mrkev, švestky, meruňky. Jejich cukry a škroby mohou také způsobit plynatost a nadýmání.

Mléčné výrobky mohou být zdrojem střevní nepohody a nadýmání, pokud máte problémy s trávením laktózy neboli mléčného cukru.

Celozrnné výrobky, doporučované pro jejich zdravotní přínos, mohou být někdy důvodem nadýmání a plynatosti. Jedním z důvodů, proč jsou celozrnné produkty zdravé, je jejich vysoký obsah vlákniny. Ale tato vláknina (většinou nerozpustná) je nestravitelný sacharid. Náhlé zvýšení množství konzumace vlákniny může způsobit plynatost, nadýmání a zácpu. Je tedy lepší zvyšovat obsah vlákniny ve stravě pozvolna, aby mělo vaše tělo čas se přizpůsobit. V tomto případě platí bod č. 1 - pít současně s přijímanou vlákninou dostatek vody. Vláknina totiž vodu absorbuje a lépe se pak dostane přes trávicí systém. Zároveň tím zabráníme nadýmání a zácpě. 

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés