Souboj titánů, II. díl

Další díly

Dnešní "ring volný" pokračuje čtyřmi souboji. Opět jsem vybral suroviny/potraviny, které by se na první pohled mohly zdát nezasvěcenému rovnocennými soupeři, ale jak sami zjistíte, v některých případech je převaha jednoho z protivníků více než zřejmá ;-)

 

souboj: losos vs. tuňák

Přesněji řečeno verze “v plechovce” - nicméně vše uvedené platí i o čerstvých variantách těchto výtečných ryb. Pokládám za nutné zmínit fakt, že se někteří producenti ve snaze dosáhnout co nejnižší prodejní ceny uchylují k pro mne nesmyslné taktice využití těch nejlevnějších olejů. Ať dostanete chuť na lososa, tuňáka nebo jinou rybu v konzervě, volte prosím variantu v panenském olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě a vyvarujte se především verzí ve slunečnicovém nebo sójovém oleji. Zpět k tématu. Losos, především ten odchycený ve volných vodách Aljašky (tzv. sockeye losos) je přímo nabitý Omega-3 mastnými kyselinami. Mimo fakt, že nám Omega-3 působí dobro v našem těle tím, že hojí zánětlivé procesy a chrání naši oběhovou soustavu, poslední studie ukazují i na vliv Omega-3 na snížení svalové únavy po tréninku a rychlejší regeneraci (DiLorenzo, Drager & Rankin 2014). Bod pro lososa. Tuňák je bohužel notoricky známý tím, že společně se žralokem velmi dobře absorbuje těžké kovy z vod, ve kterých žije a s výjimkou čerstvého nebo mraženého tuňáka v “sashimi kvalitě” (pro přípravu sushi a sashimi) se příjmu rtuti, kadmia a dalších kovů jen těžko vyhnete. Další bod pro lososa a ten tak vyhrává na body.

vítěz: losos

 

souboj: quinoa vs. natural rýže

O quinoi jsme jako o jedné ze superpotravin psali již mnohokrát a protože konzumace rýže je v našich končinách mnohonásobně vyšší, dovolím si vám představit tento od samého počátku nerovný souboj. I když budete hledat důkladně, nenajdete jediný relevantní bod (s výjimkou ceny…), kde by rýže měla nad quinoí navrch. Obsah bílkovin, železa, hořčíku, zinku, folátů - ve všem tlačí quinoa rýži od počátečního gongu do rohu! Quinoa obsahuje z celé rostlinné říše nejkompletnější složení aminokyselin, takže je velmi vhodným základem jídelníčku pro vegetariány, kteří nedostatkem kompletní bílkoviny občas trpí. Finální úder pak quinoa rýži zasadí rychlostí přípravy - je hotová za polovic času nutného pro přípravu rýže.

vítěz: quinoa

 

souboj: kuřecí prsa vs. krůtí prsa

Opět bych začal parametrem kvality. Jak krůtí, tak i kuřecí prsa můžete koupit od malého chovatele bez zbytkových antibiotik a prosté estrogenů z dokrmování sójou, resp. granulemi sóju obsahujícími. A naopak - maso z velkochovů, hlavně pak to kuřecí, je těchto látek plné. Když se ale zaměříme na obsah těch chtěných látek, zjistíme, že při porovnání 1 kg vs. 1 kg to krůtí obsahuje více bílkovin, zinku a selenu. Selen se ukazuje jako jeden z důležitých minerálů v prevenci cukrovky (Park et al. 2012). Přidejte k tomu větší obsah železa, nutného pro distribuci kyslíku do svalů a z něčeho, co na první pohled vypadalo jako vyrovnaný souboj tu máme celkem jasného vítěze.

vítěz: krůtí maso

 

souboj: klasický jogurt vs. řecký jogurt

Jogurty řeckého typu, resp. jejich větší výběr, již dnes najdete na regálech většiny obchodů. Díky rozdílnému technologickému postupu výroby by měl oproti jogurtu vyráběnému klasickou metodou obsahovat dvojnásobné množství bílkovin (kolem 9-10g na 100g jogurtu) a obvykle i poloviční množství cukru (laktózy). Problémem je to, co jsou některé z českých mlékáren (a i dovozců) schopny za řecký jogurt vydávat. Díky nadále přetrvávájící nízkotučné mánii koupíte většinu řeckých jogurtů úplně bez tuku a tak v současné době v TV propagovaný řecký jogurt Milko z Polabských mlékáren není ničím jiným než směsí bílkovin, cukrů (laktóza) a spousty látek, které byste v jogurtu určitě nečekali! Tuk je totiž nositelem chuti a textury. Odstraníte-li jej, musíte přidat zahušťovadla a další “Éčka”, aby byl vůbec poživatelný. Měl by navíc obsahovat více probiotických kmenů (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Lactobacillus casei) oproti klasickému jogurtu (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus). Bavme se tedy o skutečném řeckém jogurtu a ne o jeho laciných náhražkám jako reakci některých mlékáren na poptávku trhu. Plnotučný řecký jogurt pak bude v ringu jasným šampionem! Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodným doplňkem stravy pro někoho, kdo chce nabrat nebo alespoň udržet svalovou hmotu. Při porovnání s nízkotučným jogurtem dokáže výtečně zasytit (Douglas et al. 2013) a pokud zvolíte neochucenou variantu a smícháte ji s namletými lněnými semínky nebo lžičkou chia semínek, je ideálním kandidátem na dopolední či odpolední svačinku!

vítěz: řecký jogurt

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn