-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Možná jste si jí na pultech obchodů ani nevšimli a přešli jí bez většího zájmu. Chyba. Špagetová dýně může být výtečným doplněním vašeho jídelníčku a zdrojem vlákniny, vitamínů B6 a C a manganu. Na žebříčku glykemického indexu je ve spodní polovině a karbohydráty v ní obsažené tělo mění na krevní glukózu pozvolněji a tím pádem nedochází k extrémní reakci inzulinu. A jméno samotné napovídá, jak lze tuto dýni využít - jako zdravější náhradu špaget ;-)
Pokud na špagetovou dýni ve vašem obchodu skutečně narazíte, neváhejte a přidejte si ji do košíku - níže vám přinášíme podrobný návod, jak z ní špagety připravit a obratem přineseme i jeden z našich oblíbených receptů ;-)
Co pro přípravu potřebujete?
- špagetová dýně (2kg na 4 porce)
- kuchyňské prkénko
- kuchyňská utěrka
- lžíce a vidlička
- porcovací nůž (u střenky 2-3cm široký)
- zapékací miska nebo hlubší pekáček
- 15-20cm alobalu
- elektrická nebo plynová trouba
A zde je příprava "špaget" krok za krokem.
seznamte se - špagetová dýně ;-)
1. Dýni očištěte vlhkým hadříkem nebo kuchyňskou houbičkou od nečistot, položte ji na prkénko a větším porcovacím nožem ji po celém obvodu napíchejte. U 2kg dýně na obrázku mi k tomu stačilo cca 10 vpichů ve dvou řadách. Snažte se špičkou nože dostat do pomyslného středu dýně.
takhle vypadám napíchaná ;-)
2. Dýni vložte do pekáčku nebo zapékací misky, kterou jste předem vyložili alobalem - dýně při pečení začne uvolňovat šťávu a vyložením alobalem si ušetříte práci s čištěním spálenin v pekáčku/misce.
3. Troubu rozehřejte na 180°C, vložte do ní pekáček s dýní a pečte 40-60 minut. Od 40. minuty průběžně kontrolujte dýni tak, že do ní píchnete malým nožíkem - dýně je hotová v okamžiku, kdy do ní nožík zajede bez jakéhokoliv odporu.
upečená do měkka ;-)
4. Dýni vyndejte z trouby, přendejte ji na prkénko, jednou rukou přes utěrku (dýně je horká!) přidržte a druhou rukou nožem podélně rozpulte.
takhle vypadám, když mne rozkrojíte ;-)
5. Polévkovou lžící vydlabejte pórovitý vnitřek se semeny.
6. Vidličkou pomalu a opatrně "odstrouhávejte" proužky ze zbytku vnitřku až ke slupce. Bude-li na poprvé délka pečení o něco delší, nic se neděje, jen obsah dýně bude trochu rozvařený. Snažte se i přesto vnitřek dýně postupně vydlabat, i když sem tam bude hmota víc než špagety připomínat kaši:-)
a tohle ze mne vydlabali ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.