Špagetová dýně - seznamte se ;-)

Možná jste si jí na pultech obchodů ani nevšimli a přešli jí bez většího zájmu. Chyba. Špagetová dýně může být výtečným doplněním  vašeho jídelníčku a zdrojem vlákniny, vitamínů B6 a C a manganu. Na žebříčku glykemického indexu je ve spodní polovině a karbohydráty v ní obsažené tělo mění na krevní glukózu pozvolněji a tím pádem nedochází k extrémní reakci inzulinu. A jméno samotné napovídá, jak lze tuto dýni využít - jako zdravější náhradu špaget ;-) 

Pokud na špagetovou dýni ve vašem obchodu skutečně narazíte, neváhejte a přidejte si ji do košíku - níže vám přinášíme podrobný návod, jak z ní špagety připravit a obratem přineseme i jeden z našich oblíbených receptů ;-)

Co pro přípravu potřebujete?

  • špagetová dýně (2kg na 4 porce)
  • kuchyňské prkénko
  • kuchyňská utěrka
  • lžíce a vidlička
  • porcovací nůž (u střenky 2-3cm široký)
  • zapékací miska nebo hlubší pekáček
  • 15-20cm alobalu
  • elektrická nebo plynová trouba

A zde je příprava "špaget" krok za krokem.

seznamte se - špagetová dýně ;-) 

1. Dýni očištěte vlhkým hadříkem nebo kuchyňskou houbičkou od nečistot, položte ji na prkénko a větším porcovacím nožem ji po celém obvodu napíchejte. U 2kg dýně na obrázku mi k tomu stačilo cca 10 vpichů ve dvou řadách. Snažte se špičkou nože dostat do pomyslného středu dýně.

takhle vypadám napíchaná ;-)

2. Dýni vložte do pekáčku nebo zapékací misky, kterou jste předem vyložili alobalem - dýně při pečení začne uvolňovat šťávu a vyložením alobalem si ušetříte práci s čištěním spálenin v pekáčku/misce.
3. Troubu rozehřejte na 180°C, vložte do ní pekáček s dýní a pečte 40-60 minut. Od 40. minuty průběžně kontrolujte dýni tak, že do ní píchnete malým nožíkem - dýně je hotová v okamžiku, kdy do ní nožík zajede bez jakéhokoliv odporu.

upečená do měkka ;-)

4. Dýni vyndejte z trouby, přendejte ji na prkénko, jednou rukou přes utěrku (dýně je horká!) přidržte a druhou rukou nožem podélně rozpulte.

takhle vypadám, když mne rozkrojíte ;-)

5. Polévkovou lžící vydlabejte pórovitý vnitřek se semeny.
6. Vidličkou pomalu a opatrně "odstrouhávejte" proužky ze zbytku vnitřku až ke slupce. Bude-li na poprvé délka pečení o něco delší, nic se neděje, jen obsah dýně bude trochu rozvařený. Snažte se i přesto vnitřek dýně postupně vydlabat, i když sem tam bude hmota víc než špagety připomínat kaši:-)

a tohle ze mne vydlabali ;-)   

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn