-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Další díly
Rafinovaná sůl
Filmová Maruška měla pravdu - sůl je skutečně nad zlato. Ta úzká čára mezi zdraví prospěšnou potravinou a nebezpečím chronického nadbytku soli v tělních těkutinách je nicméně velmi tenká a nejde jen o kvantitu ale i o kvalitu. Takže hned na začátku malé upozornění - nezatracujeme využití soli jako takové (NIKDY v titulku platí pro rafinovanou sůl - viz níže), ale pro skutečně vyvážené zdraví je nutné být (nejenom v tomto případě) vybíravý a i s nejvyšší kvalitou zacházet jako se zlatem - opatrně a s uvážením ;-)
Bez soli se neobejdeme. Klasická “stolní sůl” a sůl v průmyslově zpracovaných potravinách je ale prosta jakýchkoliv dalších živin a tím pádem není identická se “solí”, kterou naše tělo ve skutečnosti potřebuje. Skutečnost je taková, že v kilovém sáčku za plus mínus 10 Kč nenajdete nic, co by bylo jen okrajově podobné (svým složením) přírodní soli… A tak se spíše než nadužívání rafinované soli budu více věnovat zdravější alternativě…
Takzvaná stolní sůl je z 98% chlorid sodný a ve zbývajících 2% najdete látky jako je jód a absorbenty vlhkosti. Mezi ty patří chemikálie jako např. ferrokyanid nebo aluminosilikát - už podle názvu asi tušíte, že to nebudou látky tělu příznivě nakloněné…
Přírodní sůl má vlastní obsah chloridu sodného zhruba 84%. Zbylých 16% tvoří stopové prvky jako je např. křemík, fosfor nebo vanad. Některé z těchto sice jen v malých dávkách potřebných minerálů se v přírodě vyskytují jen v anorganické podobě (sloučeniny vyskytující se v neživých součástech naší přírody, mj. v soli), takže je příjem takto přirozeně obohacené soli žádoucí.
...výrazný nepoměr ve prospěch sodíku (na úkor draslíku) může vést k vysokému krevnímu tlaku, dalším srdečním obtížím nebo snížení výkonu mozkové činnosti.
Když píši o přírodní soli, mám tím na mysli především tu těženou v Himalájích. Díky tomu, že ležela mnoho tisíc let pod tektonickým tlakem, je vysoce čistá (= bez těžkých kovů a průmyslových jedů). Je dolována ručně, ručně je i vymývána a dochází pouze k minimálním úpravám. Využijete-li takovou sůl při přípravě pokrmů doma, můžete si být jisti, že pomůžete některým z následujících procesů:
- optimální viskozita krve - sůl mimo vodu hlavní složkou krevní plasmy, lymfatických a mezibuněčných tekutin
- přenos živin Z a DO krevního oběhu
- optimalizace a regulace krevního tlaku
- podpora tvorby gliálních buněk v mozku zodpovědných mj. za kreativní myšlení a dlouhodobé plánování
- pomoc při komunikaci mezi vaším mozkem a svaly - optimální hladiny soli v krevní plazmě je nutná pro fungování “sodno-draselné pumpy” (výměny iontů mezi sodíkem a draslíkem na buněčné úrovni)
Zde je nutné poznamenat, že i se skutečně kvalitní (= himalájskou nebo jinou průmyslově nepřipravovanou) solí je nutné zacházet opatrně. Vracím se tím obratem ke vztahu sodík - draslík. Jakýkoliv výrazný nepoměr ve prospěch sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku, dalším srdečním obtížím nebo snížení výkonu mozkové činnosti. Asi nejlepším doporučením pro vás bude vyhýbat se vysoce zpracovaným průmyslovým potravinám, které jsou chronicky známé svým vysokým podílem sodíku a naopak nulovým obsahem draslíku.
K bílým jedům (rafinovaný cukr a rafinovaná sůl) máme u nás doma averzi. U cukru je to zvláštní - cukřenku u nás nenajdete, ale cukr jako takový u nás najdete - v kilovém balení pro přípravu kombuchy ;-) Narozdíl od rafinované soli, kterou u nás skutečně nenajdete! Využíváme jen kvalitní himalájskou sůl a naší nejoblíbenější je vlastně celá řada produktů firmy Cereus - od té “obyčejné” himalájské přes různými bylinkami a kořením ochucené varianty. Firma Cereus navíc vychází zákazníkům vstříc nabídkou vícero typů balení - od 2 velikostí sypátek až po různě velké uzavírací sáčky. Množství používané soli můžete navíc regulat použitím alternativních dochucovadel, především čerstvých a sušených bylinek.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.