Víte, co přesně je v hranolkách z McDonald’s?

brambory - McDonald’s používá brambory nazvané červenohnědý Burbank. Tyto brambory mají krásný oválný vzhled a právě správné množství cukru. Přebytek cukru může ovlivnit chuť a přidat vůni spáleniny, ale to je nemožné, protože společnost používá proces bělení. Během tohoto procesu je přebytek cukru odstraněn.

rostlinné oleje - V minulosti McDonald’s smažil brambory v hovězím loji. Kvůli snížení nasycených tuků v potravinách bylo nevyhnutelné, aby začali místo toho používat rostlinný olej. Hranolky dostaly dvě dávky rostlinného oleje. Jedna dávka byla dodána v průběhu procesu fritování v továrně a druhá dávka během fritování v restauracích rychlého občerstvení. Kukuřičný olej a TBHQ (aditivum, které ve velkých množstvích může způsobit nevolnost a může dokonce způsobit rakovinu žaludku) jsou přidány do jídla v restauracích.

difosforečnan sodný - brambory reagují na železo, proto mohou po smažení získat ošklivou barvu. Ionty difosforečnanu sodného, které brání reakci s ionty železa, jsou přidány k bramborám, aby měly krásnou barvu v průběhu celého procesu.

dextróza - dextróza je více známá jako glukóza. Využití glukózy zvrátí proces, který dříve odebral cukr (bělení) a umožní, aby byla sladká chuť navrácena. To vše způsobí homogenní povlak, který karamelizuje hranolky rovnoměrně. Když přidáte kečup, přidáváte vlastně ještě více cukru k bramborám.

sůl - Nakonec, těsně před podáváním, je k bramborám přidáno docela slušné množství soli. To vytvoří požitkářskou kombinaci tuku, soli a cukru.

Zdroj: HealthyFoodStar.com

 

 Tento příspěvek je pro všechny rodiče a děti, kteří chodí do restaurací McDonald’s, aby si zkusili uvědomit, co "dobrého" si dávají. Pravda je, že tento článek popisuje stav v USA a i když máme v ČR (potažmo v EU) zákony týkající se potravinářství obecně přísnější, nedělejme si iluze, že hranolky z McDonald’s patří mezi neškodné potraviny.
TBHQ není v ČR povoleno jako přídatná látka v potravinách. 

 Zkuste doma, stejně jako my, nějakou ze zdravých variant hranolek - buď z batátů, mrkve či celeru. Batáty na rozdíl od brambor obsahují tzv. "pomalé" škroby, které uvolňují glukózu do krve postupně, nedochází k větším výkyvům a tím pádem nemají vliv na vznik inzulinové rezistence. 
Nebojte se ani mrkvových či celerových hranolků, jejich chuť je také nečekaně příjemná.
Připravujeme hranolky v horkovzdušné fritéze Tefal Actifry, která potřebuje k přípravě minimum tuku. Používáme buď ghee, které zlepší výslednou chuť, nebo kokosový olej bez kokosové vůně. Na ochucení hotových hranolek používáme různé bylinkové soli. 
Jednou zkusíte a nebudete chtít jiné :-)

 

Tefal ActiFry

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés