-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Aktivisté ze skupiny Environmental Working Group (EWG.org) si dali podobně jako v minulých letech tu práci a sestavili žebříček ovoce a zeleniny podle obsahu nežádoucích látek v nich obsažených - zbytkových herbicidů, pesticidů, atp. - a z nich sestavili "Čistých 15" (Clean 15) a "Tucet špinavců" (Dirty Dozen).
Dnes bych Vám rád představil žebříček 15 druhů ovoce a zeleniny, která je nejméně náchylná na přejímání výše uvedených látek. Praktický závěr? Bez ohledu na to, že se situace u lokálně pěstovaného ovoce a zeleniny může částečně lišit, u tohoto žebříčku si nemusíte lámat hlavu s tím, zda příslušné ovoce či zeleninu nakoupíte na farmářském trhu v bio kvalitě nebo v nejbližším hypermarketu/supermarketu. Všimněte si, že část z tohoto výběru má poměrně tuhou slupku, která se navíc ve většině případů nekonzumuje (avokádo, papaya, melouny, mango, ananas, atd.). To může být jedním z důvodů, proč se v konzumované části pro naše tělo škodlivé látky nevyskytují. U zbytku výběru bych u položek, které konzumujeme bez loupání bych tak jako tak doporučil omýt slupku/povrch v octové vodě či jej umýt pod zásaditou vodou z přístroje Chanson, tak jak to dělám já. V pondělí příští týden se můžete těšit na tu "horší polovičku", dvanáct druhů ovoce a zeleniny, které jsou nejvíce náchylné k přejímání látek, které by se v nich vyskytovat neměly...
Níže přiložený žebříček doporučuji stáhnout (pravým tlačítkem myši zvolit "uložit"), vytisknout, přichytit na ledničku a do doby, než si jej zapamatujete nazpamět využívat jako vodítko, co nakoupit na trhu a co v nejbližším obchodě ;-)
A zde máte přímý link na stažení žebříčku v PDF formátu: https://www.dropbox.com/s/we6pw8568m27rv0/Cistych%2015%20%282017%29.pdf?dl=0
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.