-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 2
-
Štítky:

Další díly
Pokračujeme třetí částí důvodů, proč tloustneme a tloustneme. První část naleznete zde a druhou zde.
Lidé přiberou nejvíce o dovolených a svátcích a následně již kila neshodí
Graf znázorňující, kolik lidé v průměru přiberou za celý rok a kolik z toho za 4 týdny dovolené...
Když jsem poprvé četl tento důvod, v první chvíli jsem se usmál. Co je tohle proboha za důvod? Ale pak jsem se smát přestal. Anglický výraz "holidays" totiž nezahrnuje jen klasickou dovolenou, jak si ji všichni představujeme, ale i všechny svátky. Nejenom ty jednodenní, ale především Vánoce a Velikonoce... Sáhněte si sami do svědomí. Nepatříte mezi ty, pro které jsou tyto svátky především oslavou jídla? Jídla, plného cukrů, uhlohydrátů, lepku, atp.? A pokud se zaměříme na skutečné dovolené, naplánované a uskutečněné přes cestovní kanceláře - dáváte přednost nabízené variantě "all inclusive"? Preferujete poznávací zájezdy, kdy denně nachodíte 10 tisíc a více kroků nebo raději ležíte na pláži a popíjíte margaritu?
Jsme tu pro vás a tak, co se týká oněch výše zmíněných svátků, nemusíte mít obavy - přijdeme s dostatkem receptů na zdravější a tělu prospěšnější varianty klasických pokrmů, které se na vánočním, popř. velikonočním stole dají očekávat ;-) U dovolených je rada asi ještě jednodušší - volte aktivní/poznávací variantu. My osobně neradi při dovolených zůstáváme na jednom místě a rádi objevujeme krásy okolí - přírodu, památky, atp. Pokud máme na výběr, volíme obvykle polopenzi, abychom mohli celý den strávit venku a nemuseli se vracet na obědy zpět do místa ubytování. Předem si zjistíme, zda je v rámci ubytování k dispozici kuchyňka a jak je na tom místo s dostupností základních potravin. Necháme si doporučit přáteli kvalitní hospůdku nebo přes internet dohledáme ceny v místních restauracích a obvyklé složení jídelního lístku. Někdy to bývá skutečně tristní. Například naše oblíbená destinace - Slovensko. Velmi rádi se tam vracíme, ale bohužel, v některých případech máme pocit, že kuchaři jaksi zapomněli pořádně vařit. Položky na polovině jídelním lístku začínající slovem "vyprážaný"/"vyprážaná" nejsou v některých lokalitách výjimkou. To, že taková jídla jsou nabízena uprostřed parného léta v “termálnych kúpeľoch”, je pro náš organismus ještě více náročné, než kdyby tomu tak bylo pouze v zimě na horách. V takových případech přijde vhod, pokud víme o salátovém baru nebo jiné, pro nás přijatelné variantě stravování. Chce to jen chvilku hledat ;-) A prosíme - pokud vám příště nějaká slečna v CK nabídne za super-výhodnou cenu pobyt ve variantě "all-inclusive" , zamyslete se nad tím, že to "inclusive" bude nejspíš znamenat, že vaše dovolená bude v ceně zahrnovat i pár kil navíc, které si přivezete domů a budete se jich těžko zbavovat... Něco o tom víme - naše líbánky se před 16 lety odehrávaly za stejného servisu a člověk tak nějak nemůže přestat ochutnávat. Fotky z té doby mluví samy za sebe :-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
janulla
a kde su tie fotky? ;)
Martin Novotný
Dobrý den Janullo, pošlete na sebe email - rádi poskytneme, pokud podepíšete vlastní krví, že je nebudete šířit dále ;-) Před oněmi 16 lety jsem vážil takřka 100kg (o 25kg více, než dnes) a můj životní styl byl v té době diametrálně odlišný od mého dnešního - namísto každodenního pohybu, vysoko-tučné a nízko-karbohydrátové stravy to bylo tak, jak to u "all-inclusive" bývá - margarita, dominikánský rum, polehávání na pláži... Jediné, co mi z té doby zůstalo, je ochota zkoušet místní pokrmy - kdekoliv a cokoliv ;-)
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn